Scurt Istoric

Istorie Decembrie 27, 2011

Parohia “Sfânta Treime” se aflǎ în Satul Frenciugi, Comuna Drǎguşeni, Protopopiatul III Iaşi. Satul Frenciugi a fost înfiinţat din vremea lui Ştefan cel Mare dupǎ bǎtǎlia cu turcii de la Podul Înalt, din anul 1475. Locuitorii satului au fost colonizaţi de cǎpitanul lui Ştefan cel Mare “Frenciug”, care a primit drept rǎsplatǎ de la domnitor  moşia dintre Stavnic şi Alexeşti.

 

Biserica cea veche a satului este construitǎ din împletiturǎ de nuiele de ulm, pe temelie de piatrǎ, bǎtutǎ pe ambele pǎrţi cu vǎlǎtuci şi acoperitǎ cu tablǎ galvanizatǎ. Privitǎ la exterior are un aspect simplu, iar în anul 1890 pereţii exteriori au fost cǎptuşiţi cu scândurǎ de brad, vopsitǎ în ulei albastru.

A fost reparatǎ în anul 1960 de preotul Constantin Popescu. Biserica nu este pictatǎ. Catapeteasma este pictatǎ în stil moldovenesc, dar nu este sculptatǎ, nu se cunoaşte pictorul. Pisania de la intrarea în bisericǎ cuprinde urmǎtoarele: “Prea Sfânta Troiţǎ este hramul acestei biserici, a cǎrei temelie s-au fǎcut cu cheltuiala cinstitului Alexandru Râşcanu, biv vel paharnic spre iertarea pǎcatelor lui şi a soţiei sale Casandra şi a coconilor, Gheorghe şi Maria, spre pomenire în vecii vecilor. Amin. 1781 ”

Într-un chestionar din anul 1948 completat de preotul de atunci, Constantin Popescu, aflǎm cǎ biserica a fost sfinţitǎ în acelaşi an şi cǎ boierii erau de origine greci. De asemenea, sunt menţionaţi ca urmaşi îngrijitori ai acestei biserici Iordache şi Smaranda Holban. Tot în acest act se aratǎ cǎ biserica are 11 ha de pǎmânt arabil în folosinţǎ.

În parohie mai existǎ o bisericǎ, în construcţie, începutǎ în anul 2000 cu hramul “Sfinţii Împǎraţi Constantin şi Elena”. Lucrǎrile au fost intense, astfel cǎ biserica este tencuitǎ pe dinafarǎ şi pe dinǎuntru, urmând ca urmǎtoarea lucrare sǎ fie pictura, lucrarea catapetesmei şi strǎnilor, şi de pus parchetul pe jos.