Atelier de cusut ii

Viața parohiei Iulie 23, 2015

     Încă de anul trecut ne-am propus să organizăm un atelier de cusut ii. Înainte de a ne propune acest lucru am încercat să obținem o sponsorizare, să mergem la magazinele de artizanat să vorbim cu directorul pentru o reducere serioasă dacă cumpărăm mai multe costume, nu am reușit nimic. Din păcate, nici conducerea primăriei nu ne-a susținut și nici nu dorește să ne susțină, ba mai mult ni se pun uneori piedici.

Din osteneala familiei preotului s-a cumpărat material pentru ii, făcând comandă de pe internet. Au fost luate măsuri pentru 29 de ii, iar acum în sfârșit am început să lucrăm. Momentan încă se lucrează pe bucăți de pânză, până se mai obișnuiesc puțin gospodinele, iar după două săptămâni trecem la cusut iile. 

       La atelier participă doar 5 femei și vin în fiecare Sâmbătă de la ora 16.00 la 18.00, la casa parohială, în bibliotecă. Cămășile tradiționale vor fi cusute pentru ansamblul ”Mugurașii”. După ce vom termina cămășile tradiționale, vom achiziționa ață și vom face catrințe (fuste tradiționale) la razboiul de țesut. Mai sunt gospodine din sat care încă mai au război de țesut și știu să țese. Prin acest atelier reînviem tradiția poporului român, creăm ii pentru ansamblu și ne aducem aminte de vechile obiceiuri.